Brannslokkeutstyr og røykvarslere

Thermax har et stort utvalg av brannslokkere med markedets beste kvalitet og slokkeeffekter. Det er et krav at alle boliger skal ha minst en håndslokker eller husbrannslange.
Når det gjelder røykvarslere er utvalget stort, både når det gjelder enkeltstående og seriekoblede varslere. Thermax har valgt å lagerføre varslere av høy kvalitet og en overkommelig pris.

fire3

Brannslokkere
Kravet til en håndslokker for bruk i bolig og vanlige bygg er at den skal minst tilfredsstille minimumskravet 21A. Vi anbefaler å velge en brannslokker med høyere slokkeklasse. I boliger og vanlige bygg finnes det to valg, enten pulver eller en væskeslokker.
Pulverslokker er fortsatt den mest vanlige brannslokkeren i norske husstander. Den slokker de fleste typer branner, men det er et aber. Pulver gir store sekundærskader etter bruk eller ved at den er løst ut ved et uhell og kostnaden ved å fjerne pulver er høy.
Skumslokker hadde tidligere ofte langt dårligere slokkeeffekt enn en pulverslokker ved såkalte A-branner, som er den form for brann vi normalt har i en bolig. Den var opprinnelig tenkt å slokke en væskebrann. Skummet danner en kvelende og kjølende film som effektivt slukker brannen. Skumslokkeren er fortsatt det beste alternativet for å slokke brann i væsker og de fleste av dagens skumvarianter slokker også effektivt en A-brann.
En CO2 brannslokker er en spesialslokker beregnet for slokking av brann i væsker, gasser og i elektriske anlegg. Slokking med CO2 gir en slokking uten sekundærskader, men slokkeeffekten er relativt begrenset.
Frityrslokker er en væskeslokker utviklet for slokking av brann i frityr med vegetabilske oljer. Den brennende oljen har en meget høy temperatur og konvensjonelle slokkemidler som pulver, skum og Co2 har vist seg å være nytteløse og kan medføre at brannen øker i omfang. 
Flamex miljøslokker er en egenutviklet væskeslokker med høy slokkeeffekt når det gjelder slokking av en boligbrann i startfasen. Den impregnerer også under slokkefasen og sammen med en ekstremt høy kjøleeffekt unngår en også reantenning. Et godt eksempel på dette: Etter å ha slukket en brann i et bildekk kan en uten problemer ta på dekket uten at det føles varmt.
Væsken i en 6-liter brannslokker gir like store sekundærskader som 6 liter vann og skader ikke miljøet. Slokkeren bør derfor være et førstevalg nå det gjelder anskaffelse av brannslokkeren til boligen din. Vi har også utviklet en 2-liters variant med slokkeklasse 13A. Denne er et godt alternativ i bil og båt, men også som en enkel tilleggslokker i boligen.
Alle brannslokkere som selges i Norge kan benyttes mot elektriske installasjoner. De må passere en test på 1000 Volt for å bli godkjent av DNVGL.
Brannteppe er et meget rimelig og godt alternativ når det gjelder å kvele en brann. Teppet består av et stoff som er behandlet slik at oksygenet ikke slipper gjennom og brannen kveles. Ethvert hjem burde ha et brannteppe tilgjengelig.
Husbrannslange er også en god løsning når det gjelder slokkeutstyr. I og med at den krever tilkobling til vann, og ofte er litt vanskeligere tilgjengelig, er en håndslokker ofte enklere og raskere løsning. Det er heller ikke noe i veien for å ha begge deler tilgjengelig i en bolig.

Brannvarslere
Det finnes utallige typer brannvarslere på markedet, både frittstående og trådløst seriekoblede. Den anbefalte brannvarsleren er en optisk røykvarsler. Denne "ser" røyken i en tidlig fase og melder ifra. En ionisk varsler først når brannen er et faktum, da den er termisk og reager på temperaturendringer. En ionisk varsler egner seg i rom hvor en kan ha røyk uten at det er en brann. Kjøkken og bad er et par gode eksempler på dette.
Tidligere fantes det stort sett kun røykvarslere med et 9V batteri som var beregnet på å bytte hvert år. I dag leverer vi også brannvarslere med innebygget 5 års eller 10 års batterier. En varsler med 10-års batteri er dyrere enn den med et 9V batteri, men kostnaden vil være langt lavere over en 10-års periode. Etter 10 år "sier" varsleren fra at den må byttes. I og med at en slipper å bytte batterier anbefaler vi gjerne å gå til anskaffelse av en slik brannvarsler. Vi ser også at folk gjerne velger en trådløs seriekoblet variant for montering i flere områder i boligen.
Thermax  lagerfører alle typer brannvarslere og har stort utvalg av både optiske og ioniske varianter.